Pekelkreeftjes Zelf kweken

Benodigdheden:
- Artemia Eitjes (te koop op verschillende websites, zie "Links")
- Artemia Fluid of algenvoer (te koop op verschillende websites, zie "Links")
- Voer voor volwassen Artemia (Gist kan worden gebruikt en ook vissenvoer kan werken) ((te koop op verschillende websites, zie "Links")
- Plastic 6 liter bak
- Zand of steentjes
- Aquarium verwarming
- Zout, jodium vrij (te koop in de supermarkt)
- Bureaulamp
- Eventueel luchtpompje met grote bellen
- Mineraalwater uit flessen (geen kraanwater gebruiken!)

Foto's van benodigdheden die ik heb gebruikt

Ik ben begonnen met laagje zand in het aqurium te doen en de verwarming erin te hangen. Het is bij sommige Artemia soorten belangrijk dat het water niet onder de 22 graden zakt. Daarvoor is een verwarming noodzakelijk. Water op kamertemperatuur is meestal rond de 18C. Ik heb toen een hoopje zout toegevoegd aan het water. Artemia kunnen goed tegen schommelingen in het zout. Op internet zijn verschillende meningen over het zoutgehalte te vinden maar deze zijn allemaal verschillend. In het eimengsel zit ook een groot gedeelte zout dus een beetje gokken met het toevoegen van meer zout. De Artemia overleven grote zout gehalten in het water.
Ik heb gewacht tot het water op juist temperatuur was en toen heb ik een eetlepel Artemia eitjes in het water gestrooit.

Na twee dagen kwamen er kleine bewegende beestjes in het water. Het leken er wel 1000, zoveel nauplien waren er uit gekomen. (zie foto's bij eigen ervaringen). Ik heb ze vanaf het begin af aan gevoerd met algen en daar deden ze het goed op. Toen ze iets groter waren ben ik ook gist gaan voeren. Op internet word soms beweerd dat gist voeren de Artemia kan doden, dat ze daar niet tegen kunnen, maar mijn ervaring is dat het een prima voeding is. Toch denk ik dat bijvoorbeeld Artemia Mikrozell van JBL wel beter is, maar het werkt evengoed met gist.

Na ongeveer drie weken begonnen ze echt te groeien en kon ik ze ook goed bekijken zonder loep. Ik begon de pootjes goed te kunnen zien en de oogjes werden zwart. Ook begon ik te kunnen zien welke mannetjes en welke vrouwtjes waren.
Zoals beschreven in "informatie" hebben mannetjes een snorretje waarmee ze aan de vrouwtjes blijven hangen. Deze zijn duidelijk te onderscheiden. De vrouwtjes zijn bij mijn ervaring ook roder van kleur en de mannetjes meer doorzichtig. Maar op ineternet staat ook dat het kleurverschil kan komen door de verschillende waarden van het water.

Na nog een aantal dagen zag ik ook daadwerkelijk de mannetjes aan de rug van de vrouwtjes hangen en weer een aantal dagen verder zag ik dat de vrouwtjes een zakje met eitjes droegen. Eerst dacht ik dat de mannetjes misschien de vrouwjtes zouden opeten, omdat sommige vrouwtjes als dood op de bodem van dre bak lagen en andere een soort "hap" uit hun staart hadden waar de mannetjes waren blijven hangen. Uiteindelijk zijn er wel een aantal dood gegaan, maar in de natuur overleven alleen de sterksten. Ook de dode Artemia dienen als voedsel voor de nog levende Artemia, zo word ook de bak netjes opgeruimd en is kanibalisme een normaal verschijnsel.

Uiteindelijk zijn er ook jonge Artemia geboren uit de oudere Artemia. Ineens zag ik kleine nauplien zwemmen en het kon niet anders of de Artima waren mama en papa geworden! De kleinere Artemia zijn ook te zien op de foto's.

Tot nu toe leven de Artemia goed, de bak zit vol alg, wat alleen maar dient als eten. Ik vul af en toe het water bij zodat ze genoeg ruimte hebben om te leven en geef af en toe wat gist of wat vissenvoer.

Ik ben benieuwd hoe lang ze nog leven en of de jonge Artemia weer dezelfde stadia gaan doorlopen als de oudere. Op die manier heb je een eindeloze bak met Artemia huisdieren!